Skip to content

Peos Stipendium

Per-Olof ”Peo” Persson var 1989-1993 ordförande i Positiva Gruppen Syd och en pionjär i att uppmärksamma hiv och aids såväl i södra Sverige som nationellt. Peo dog 1995 och sedan 1996 delas ett minnesstipendium ut i hans namn.

PEO...

Året är 1995. En av de aktiva rösterna inom hiv-rörelsen i Sverige har sin begravning. En lila kista. Kistan är öppen och han är klädd i läderbyxor, läderväst och med läderkängorna på. Den lila kistan står öppen. Anledningen till att det skulle vara en öppen kista på begravningen var för att Peo ville att alla skulle kunna se att han var död. Peo dog 3 månader innan den kombinationsbehandling som vi använder idag kom – behandlingen som betydde skillnad på liv och död.

Per-Olof Mikael Persson, även kallad ”Peo” var född den 26 Februari 1962. Peo arbetade i Alnarp innan han helt hängav sig till att arbeta med hiv-frågor. 1989-1993 var han ordförande för Positiva Gruppen Syd och även vice ordförande för RFHP (Riksförbundet för hiv-positiva, nuvarande Hiv-Sverige) under 1991-1993.

Peo dog 1995, 33 år gammal.Peos mamma Ingrid intervjuades till boken Hivernation 2012, skriven av Miguel Ángel Fraga, där hon berättar om Peo. Vi har valt att gestalta Peo genom den intervjun.

Under 20 års tid har Positiva Gruppen Syd delat ut det stipendium som hans mamma Ingrid stiftade efter Per-Olof Perssons bortgång, till personer som har verkat i hans anda.

”Det var min idé, för jag fick reda på att Per-Olof var rädd för att bli bortglömd”
Peos mamma i en intervju 2012

Peo var en pionjär när det gäller arbetet för personer som lever med hiv. En frontfigur som ofta deltog i media och tv. För många gav han ett oförglömligt intryck. Även när han blev allt sjukare så valde han att fortsätta ge hiv och aids ett ansikte, samtidigt som han fortsatte att hjälpa andra så gott han kunde. Han ställde upp på allt vad läkarna ville testa för att finna någon form av medicinsk behandling mot hiv.

För oss är det viktigt att bära vidare arvet ifrån Peo. Hans minnesstipendium har delats ut varje år till en eller två personer som själva lever med hiv och som för arbetet för personer som lever med hiv framåt i någon form.

Det första stipendiet delades ut 1996 och vår förhoppning är att Peos Stipendium kommer att fortsätta verka som en påminnelse och inspiration för de som tar fighten.

Peos mamma Ingrid som stiftade stipendiet, lämnade oss inför den 1 dec 2015. Hennes berättelse kan du läsa mer om i boken Hivernation från 2012.

Vi minns dig!​

Bidra till minnesfonden!

Stipendiet bygger helt och hållet på donationer. För det fortsatta arbetet med hiv och minnet av Peo...

Betala in valfri summa till BG 576-2844 eller Swisha nummer 123 444 65 66.

Märk betalningen ”Peo”

Tack för ditt stöd!

Nominera till Peos Stipendium