Peos Stipendium 2021 tilldelas Fatu Willadsen och Mats Stjernstedt

Positiva Gruppen Syd tilldelar 2021 års Peo Stipendium, en utmärkelse till minne av Per- Olof Persson och hans arbete med hiv, till Fatu Willadsen och Mats Stjernstedt.

“Mats och Fatu har genom sina val att vara öppna visat både mod och framåtanda. Genom sina respektive handlingar har de gjort sig själva och andra med hiv hörda och sedda. Vi behöver fortsatt förebilder som bryter ny mark och vågar berätta om hiv, för att minska isolering, ensamhet och det stigma som fortfarande följer att leva med hiv. Vi är stolta att kunna tilldela detta stipendium till dessa två förebilder som på ett utmärkt sätt verkat i Peos anda.” säger Conni Rooke, ordförande i Positiva Gruppen Syd.

Fatu gick under 2021 ut med att hon levde med hiv på sociala medier. Hon har genom sin öppenhet fått folk från hela världen att höra av sig till henne och varit flitig i att samverka och delta i olika sammanhang, lokalt genom att föreläsa i Malmö och internationellt genom att delta i debatter och program på sociala medier. Fatus arbete i att utbilda personer som lever med hiv, och att prata i samhället om hur det är att leva med hiv gör att andra också vågar bli mer öppna.

Mats fick i samband med World Pride 2021 en fråga från Sydsvenskan om vad World Pride betydde för honom. I den video som sedermera publicerades på Sydsvenskan.se berättar Mats om sin hiv och hur det är idag att leva med hiv. Utställningen av José Leonilson på Malmö Konsthall och det panelsamtal om hiv som Mats låg bakom, gjorde också att hiv synliggjordes för en bredare publik.

Både Fatu och Mats är verksamma och bor i Malmö.

Utdelningen genomfördes i samband med World Aids Day i Positiva Gruppen Syds lokaler och sammanföll med en kväll med mingel, musikquiz och mat.

Utnämningen 2021 innebär 25-års jubileum för Peos Stipendium, då stipendiet delades ut för första gången 1996. Utnämningen i år är också första gången stipendiet tilldelas två personer. 2020 tilldelades Peos Stipendium till Alexandra Arrhén, läs om utnämningen och en intervju med Alexandra här: https://www.pgsyd.se/alexandra-arrhen-tilldelas-peos-stipendium-2020/

Vad är Peos Stipendium? – Per-Olof ”Peo” Persson var 1989-1993 ordförande i Positiva Gruppen Syd och en pionjär i att uppmärksamma hiv och aids såväl i södra Sverige som nationellt, bland annat som vice ordförande i RFHP (Riksförbundet för hiv-positiva, nuvarande Hiv-Sverige) under 1991-1993. Peo dog 1995 och sedan 1996 delas ett minnesstipendium ut i hans namn. Läs mer om Peo och stipendiet här: https://www.pgsyd.se/peos-stipendium/ 

Porträttbilder till artikeln från: Privat foto / Kunstkritikk.se