”Din öppenhet kring hiv kan göra livet enklare”

Vinh Phillips är en person som är driven, målinriktad och vill leva livet som det är. Han föddes i Viêt Trì, Vietnam och vid sex månaders ålder adopterades han till sin nya familj i Göteborg. Han är nu 25 år gammal och ska precis börja plugga en kandidatexamen i genusvetenskap i Sydney Australien där han bor tillsammans med sin pojkvän Stephen. 

Att växa upp som adopterad, och att redan som 10-åring komma ut som gay blev utmanande såväl inombords som för hans närmaste omgivning. Eftersom sexualitet inte var något man pratade öppet om hemma, började han redan som 14 åring söka kontakt med likasinnade på olika internetsidor för att byta erfarenhet och tankar. 

“Att vuxna lyssnade på vad jag hade att säga var nytt för mig och det byggde upp en tilltro, tillit och närhet som jag aldrig hade känt tidigare.”

Efter 6 månaders chattande med en kille bestämde sig Vinh och killen att de skulle mötas upp. Mötet blev inte som han hade tänkt sig då det visade sig att killen inte vara en likasinnad kille, utan en äldre man. I rädsla för att redan ha delat med sig av vem han var, vart han pluggade, tränade och bodde vågade han inte avvisa honom. Mötet blev flera upprepade möten av övergrepp under 2 års tid i rädsla för vad mannen skulle avslöja för andra och om rädslan för ryktesspridningar och delningar av konversationer på internet. 

Efter en tid blev Vinh kär i en äldre kille som han gärna ville berätta för sina föräldrar om. Något som inte gick så bra. Utan förståelse från föräldrarna flyttade han som 18-åring från den lilla hemstaden till Stockholm. 

En morgon ringer telefonen.. 

“Jag satt på tunnelbanan från Kista till T-Centralen, jobbpasset skulle snart börja.. det ringer. Hej det är … från RFSL, vi vill meddela att du har HIV. Vill du komma in och prata om det? Hela min värld föll ihop och jag kände en panikattack komma krypandes. Jag förstod ingenting och visste inte till vem av mina närstående jag skulle kunna vända mig.” 

Från och med den dagen valde han karriär, lägenhet och träning, och det blev fokus. “Jag gjorde… Det som förväntas av en vuxen… För oftast tyckte folk synd om mig. Jag var alltid öppen mot andra för jag ville inte att någon skulle se mig som ung och svag, ville bevisa för andra och mig själv att jag är stark och självgående.” 

På grund av sin uppväxt har Vinh haft svårt att lita på personer i sin närhet, och har oftast tagit kontroll över andra i relationer. Relationerna samt tilliten till personer och det som folk har tagit från honom har format han mer än han själv önskat. Det är först nu som han känner att det är han som äger sin sexualitet, sin mentala hälsa och sitt hiv. 

“Min pojkvän i Australien älskar mig för den jag är vilket har hjälpt mig att uppskatta mig själv, vad jag känner och att mitt förflutna inte definierar vem jag är. För mig är det viktigt att vara genuint lycklig.” 

Däremot har behovet av kontroll över situationer gjort det enklare för honom att vara öppen med att han fick hiv. Han beskriver det som att det är enklare att alla vet än att behöva berätta för en och en, för då känner han ingen skam eller att han bär på en hemlighet. 

“Diskriminering på grund av din öppenhet med hiv, sexualitet, etnicitet eller annan orsak, det beror endast på deras okunnighet.”

Resan mot en bra framtid har handlat om att acceptera sitt förflutna och finna sig själv samt  hans rötter från Vietnam.. Idag har han träffat sin biologiska familj, och funnit ömsesidig kärlek i en relation. 

“För mig tog det flera år att inse vad jag gått igenom, jag skapade min egen verklighet  och tog på mig allt ansvar för att kunna gå vidare men det begravde bara allt. Jag var rädd att berätta min fulla historia, för jag kände skam och ville inte att någon skulle se ned på mig eller tycka att jag tar på mig en offerkofta. För mig avdramatiseras det hela när jag vågade vara öppen mot mig själv och inse att jag kan vara vem jag vill, idag känner jag en enorm frihet.“

Vinh har tre råd till dig som lever med hiv:

  • Se din medicin som vilken vitamin eller mineraltablett som helst. 
  • Påminn dig själv om att vem som helst kan få hiv, du är lika mycket värd, kan leva ett helt normalt liv och alla har eget ansvar över sin sexuella hälsa. 
  • Våga vara öppen. Du kommer med all sannolikhet stöta på rötägg, men det går också snabbare att sålla bort dem. Att vara Hiv positiv är inget du behöver dölja, det är ingen skam och ska inte behöva vara en hemlighet man väljer att avslöja för fåtal personer. Din öppenhet kring hiv kan göra livet enklare för en annan men framför allt för dig själv.

“ …idag vill jag jobba med att hjälpa andra och genom att berätta min story och vara öppen med min Hiv-status hjälpa andra att icke känna sig ensamma och våga öppna upp.”

Hälsningar Vinh 🙂