Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2023) ägde rum i Seattle, USA förra månaden. Här kommer våra topp tre från den fem dagar långa konferensen:
Personer med högre BMI går ner mer i vikt vid byte av behandling
Vi rapporterade från AIDS2020 konferensen om hur antiretroviral behandling vid byte från TDF (tenofovir disoproxil fumarate) till TAF (tenofovir alafenamide) ledde till en viktuppgång. Under CROI2023 presenterades två nya studier som tog sikte på just vikt och TAF.
I Nederländerna följs nästan alla personer som får hiv-behandling i en studie som kallas ‘ATHENA’. I ett försök att ta reda på hur byte av hiv-behandling påverkar vikten hos personer som lever med hiv, tittade forskare närmare på TAF i kombination med klassen integrashämmare.
I studien identifierade man 69 personer som stod på behandling med en integrashämmare och TAF, och som bytte behandling. Gruppen hade ökat i vikt med 3.2 – 5.6 kilo de senaste två åren, och tappade efter att de bytt behandling 1.3 – 2.6 kilo. Störst påverkan på vikten hade integrashämmare, den som stod på behandling med en integrashämmare och bytte till en annan klass av medicin gick ner mer än den som bara bytte från TAF till ett annat preparat. Men att även bara byta från TAF till ett annat preparat gav en viktminskning på i genomsnitt 1.3 kilo. Anmärkningsvärt är att de med ett BMI över 30 upplevde långt mer viktminskning jämfört med andra.
Liknande resultat framkom i den belgiska studien ‘Rumba’. Personer med ett BMI över 30 som bytte från en kombination av antingen dolutegravir/lamivudine och abakavir (Triumeq) eller bictegravir/TAF/emtricitabine (Biktarvy) till tvåpreparatskombinationen dolutegravir/lamivudine (Dovato) minskade i vikt med i genomsnitt 1 kilo. Samtidigt ökade personer som stod kvar på en behandling av bictegravir/TAF/emtricitabine i genomsnitt med 1.4 kilo.
Kommentar: Nya behandlingar har blivit allt bättre och biverkningar i form av exempelvis fettansamlingar runt nacke och förlust av fett under fotsulorna är idag mycket sällsynta, men att hiv-mediciner kan påverka vikt och metabolism visste vi sedan tidigare. Det får ändå anses vara relativt små skillnader i viktuppgång och viktnedgång mellan behandlingar, trots att skillnader existerar. Kilona som möjligen går att påverka med att byta behandling bör sättas i jämförelse med andra metoder att hantera vikten, t.ex. Motion eller kost. Men med tanke på att behandlingen idag är livslång kan även mindre justeringar göra skillnad på sikt, kanske kan man vid ett planerat byte också fundera på hur behandlingen påverkar vikten.
Vanligare med fysiska depressionsbesvär hos kvinnor som tar TAF och Cobicistat
Begreppet fysiska depressionsbesvär innefattar bland annat sömnstörningar, förändringar i aptit, viktökning eller viktminskning, värk eller sexuell dysfunktion. I en studie från USA visar forskare frånWomen’s Interagency HIV Study att vissa kombinationer av medicinering kan bidra till fysiska depressionsbesvär hos kvinnor som lever med hiv.
I studien följde forskare 1 538 kvinnor som besökt en klinik minst två gånger per år sedan 2014 och lämnat svar om deras psykiska hälsa. Genomsnittsåldern var 49 år och drygt två tredjedelar var afroamerikanska kvinnor. 27% av kvinnorna i studien hade en virusmängd över 50 kopior / ml.
Efter att ha studerat kvinnornas svar om deras eget mående kunde forskarna dela upp deltagarna i tre ungefär lika stora grupper; lite, mycket eller ingen depression. Följande tre behandlingar visade sig ha en koppling till fysiska depressionsbesvär bland kvinnor med mycket depression:
- TAF, emtricitabine, darunavir och cobicistat (Symtuza)
- TAF, emtricitabine, elvitegravir och cobicistat (Genvoya)
- TAF, emtricitabine, elvitegravir, darunavir och cobicistat.
Två andra behandlingar bland samma grupp kvinnor visade samtidigt ingen koppling till fysiska depressionsbesvär:
- TDF, emtricitabine och efavirenz (Atripla)
- TDF, emtricitabine och rilpivirine (Eviplera, Complera).
Bland deltagare med lite eller ingen depression spelade typ av behandling ingen roll i relation till fysiska depressionsbesvär. Det fanns heller inget som visade att en viss typ av behandling påverkade psykiska depressionsbesvär.
Kommentar: Intressant studie som tar sikte på fysiska depressionsbesvär hos kvinnor som lever med hiv. TAF har funnits på marknaden i snart 10 år och har traditionellt sett inte ett rykte om sig att påverka det psykiska eller fysiska måendet mer än andra preparat. Rationalen när TAF godkändes var för många att byta från det äldre TDF till TAF att risken för benskörhet skulle minska. Cobicistat är en booster(ökar kroppens upptag av läkemedel) som började användas 2012. Tidigare studier har visat att Cobicistat även ökar upptaget av TAF. Visserligen hade kvinnor med redan hög depression andra faktorer som ökade sårbarheten för fysiska depressionsbesvär, men det kan ändå vara bra att vara uppmärksam för den som har en behandling bestående av TAF och Cobicistat och upplever fysiska depressionsbesvär. Slutligen, nämnvärt är att fysiska depressionsbesvär och vad vi skulle kalla depression eller nedstämdhet inte är samma sak.
Stamcellsoperation ger hopp om liv utan hiv
En 53-årig man i Dusseldorf, Tyskland nu känd som ‘The Dusseldorf patient’ diagnostiserades 2011 med hiv och den livshotande cancerformen akut myeloid leukemi. Två år senare påbörjade mannen en stamcellstransplantation med intentionen att bota både hans leukemi och hiv. Operationen innebar att mannen både genomgick kemoterapi och så kallad “graft-versus-host disease” där kroppen attackerar sig själv efter att ha transplanterat nya organ eller celler.
Idag har mannen, som heter Marc, ingen detekterbar hiv och läkarna anser att han är botad från hiv. Marc är därmed en av de fem unika människor i världen som anses botade av hiv med hjälp av en stamcellsoperation.
De andra fyra personerna är Timothy Ray Brown (Berlin patient) som levde 13 år utan hiv, Adam Castillejo (London patient) som idag levt 5 år utan hiv, en medelålders kvinna i USA (New York patient) med 3 år utan hiv och den 63-årige City of Hope patienten som sedan 2 år nu lever utan hiv.
Kommentar: Det är alltid trevligt med positiva nyheter som visar att det rör på sig på botemedelsfronten. Kunskapen om hiv och hur viruset “gömmer” sig i kroppen ökar för varje år. Dessvärre är ingreppen där en person blivit botad ofta hårda och oförutsägbara, med andra livslånga konsekvenser som följd. I jämförelse med dagens behandling är risker och kostnad långt för höga för att göra denna typ av ingrepp till något allmängiltigt. Vi säger grattis till Marc och hoppas på fler framsteg!